"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2010. november 27., szombat

Don Bosco méltó utódja...

Meglepő és megdöbbentő közlemény jelent meg múlt szombaton este a Pius közösség hivatalos honlapján a www.dici.org-n:
"A Generalhaus sajtóközleménye
Fellay püspök, általános elöljáró a sajtóból értesült róla, hogy Richard Williamson püspök pere előtt tíz nappal elhatározta: elbocsátja ügyvédjét, hogy egy olyan ügyvéd védelmét vegye igénybe, aki nyilvános kapcsolatokat tart fenn a németországi neonáci mozgalommal és egyéb hasonló csoportosulásokkal.
Fellay püspök kifejezetten megparancsolta Williamson püspöknek, hogy ezt a döntését vonja vissza, és ne engedje, hogy eszközként használtassék olyan politikai tézisek révén, melyeknek semmi közük sincs a Szt. X. Pius  közösség szolgálatában álló katolikus püspökként meglévő feladataihoz.
Ha nem engedelmeskedik ezen parancsnak, a Szt. X. Pius Papi Közösségből való kizárással kell számolnia.
Menzingen, 2010. november 20."

A 2010. november 27-ei "Eleison kommentár"-ban (mely Williamsom püspök úr heti tanító hírlevele) a szerkesztői üzenetben a következő volt olvasható:
"Kétségtelenül sokan olvasták az (hírlevél) olvasók közül az Általános Elöljárónak Williamson püspök úrral kapcsolatos sajtóközleményét, arra vonatkozóan, hogy olyan 'ügyvédet fogadott fel, aki nyíltan csatlakozott a  németországi - úgynevezett - neonáci mozgalomhoz'.
Nem tudom megmondani a szóban forgó ügyvédről, hogy egy ilyen vád pontos-e. /.../ De ami a legfontosabb az olvasók számára, hogy Williamson püspök úr azonnal teljesítette a társaság előljárójának az utasítását, és nem veszi igénybe ezen ügyvéd szolgáltatását a tervezett fellebezéséhez, melyre november 29-én kerül sor. /.../
"

A szerkesztői levél utolsó mondata a lényeges. Mert - ez alapján - elmondható, hogy a püspök úr Don Bosco magasságába emelkedett ezen döntésével. Ugyanis a boscoi történenek annyi a lényége, hogy Don Bosco szembekerült érsekével, aki a páphoz fordult, majd a szentatya az érseknek adott igazat. Ez Don Bosco lelkében válságot és döntés bizonytalanságot okozott. (Legalábbis az életéről szóló filmben.) Majd hosszas vívódás és ima után úgy döntött, hogy minden akarata ellenére engedelmeskedik püspökének és bocsánatot kér tőle.

Williamson püspök úr életében ez a döntés - mármint hogy azonnal engedelmeskedik elöljárójának - a szentekhez vivő úton egy igen jelentős lépés, vagy talán lépcsőfok. Saját ismerősi körömből tudom, hogy az elmúlt egy hétben sokan és sokat imádkoztunk azért, hogy a Pius közösség Isten kegyelméből együtt maradjon és ne szakadjon kétfelé.

A Mindenható megadta ezt a kegyelmet, amiért csakis hálával tartozunk. Ugyanis egy esetleges engedetlenség szakadáshoz vezethetett volna, ami jelentős sebet ejtett volna a hit egyik utolsó védővonalán, bástyáján. Ezen keresztül a sátán olyan széles kaput vágott volna a tradícióhoz ragaszkodó hívek hitén, hogy a következmények beláthatatlanok lettek volna. De a sátán kopogtatására az ajtók szorosra zárása következett, így a Pius közösség esetében nem igaz VI. Pál pápa mondása: "A Sátán füstje bizonyos repedéseken át behatolt az Egyházba. Körüllengi az oltárt." A füst megpróbált betörni, de kívülre zárták.

Kirye Eleison