"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. november 29., vasárnap

Cardinal Burke: A helyi különbségek ellentétesek a katolicizmussal

Egyszerűen ellentétes a katolicizmussal az a szinódusi felvetés, ami regionális különbségeket engedélyezne az egyházon belül a tanítást illetően – állítja Raymond Leo Burke bíboros. A Vatikánban folyó családügyi püspöki szinóduson felmerült azon javaslat, amely egyszerűen a helyi püspökre bízná, hogy miként oldja meg az elváltak és újraházasodottak, valamint a homoszexuális párok helyzetét, „ellentétes a katolikus hittel és élettel” - mondja Raymond Leo Burke bíboros.

Az amerikai főpap szerint az egyház Jézus Krisztus tanítását követi, amely először a teremtésben jelent meg, s ezt hívjuk természettörvénynek, amelyet minden emberi szív ért, ugyanakkor Krisztus és nyomában az egyház hagyománya is magyarázta – fejti ki a bíboros a LifeSiteNewsnak adott videóinterjújában.

Ebből pedig az következik – teszi hozzá Burke bíboros – hogy az igazságnak nincsenek helyi változatai és nem változik időben sem. Ezért aztán a „regionális diverzitás” elképzelése „elfogadhatatlan”. EZ ugyanis azt jelentené, hogy az egyház többé nem univerzális, azaz nem katolikus, és nem egységes a tanítását tekintve a világon. „Egy hitünk van. Egyek vagyunk a szentségekben. Egy kormányzatunk van az egész világon. Ezt jelenti katolikusnak lenni” – szögezte le Burke.

Forrás: kereszteny.mandiner.hu