"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. augusztus 14., péntek

Szeretett vallása: Lefejezte a horvát túszt

"Ne ölj!" [Kiv 20,13]

Mély megdöbbenésének adott hangot Zoran Milanovic horvát miniszterelnök annak kapcsán, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi csoportja szerdán kora délután fotót tett közzé a közösségi médiában az általuk fogva tartott horvát túsz lefejezéséről.

A miniszterelnök megszakította szabadságát, és rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol elítélte a "felháborító és elfogadhatatlan" erőszakos cselekedetet.

Milanovic elmondta: hivatalos tájékoztatást még nem kaptak az egyiptomi kormánytól arról, hogy a képen valóban az elrabolt Tomislav Salopek látható-e, de a legrosszabbtól tartanak.

Ennek ellenére a jövőben sem kívánnak részt venni IÁ elleni harcban, és fokozott biztonsági intézkedéseket sem vezetnek be az országban - mondta.

Kijelentette: a horvát kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse állampolgárát. "Mindvégig kapcsolatban álltunk az egyiptomi hatóságokkal, múlt héten pedig Vesna Pusic külügyminiszter is Kairóba utazott" - tette hozzá.

Arra kérte a horvát állampolgárokat, hogy a jövőben próbálják meg elkerülni a világ veszélyes országait.

Az Egyiptomban dolgozó Tomislav Salopeket július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. A harmincegy éves, kétgyermekes horvát fiatalember egy olaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég munkatársa volt.

A Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fegyveresei egy hete a börtönökben raboskodó "muzulmán nők" szabadon engedését követelték horvát túszuk elengedése fejében, és erre 48 órás határidőt szabtak. Azóta azonban nem jelentkeztek újabb fenyegetéssel vagy követeléssel a nyilvánosság előtt.

A zágrábi hatóságok közlése szerint először raboltak el horvát állampolgárt külföldön. Vélhetően ő az első délkelet-európai illetőségű civil, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet áldozatává vált.

Az egész országot mélyen megdöbbentette a horvát férfi kivégzésének híre. A különböző horvát sajtóorgánumok kijelentették, nem jelentetik meg az IÁ által közzétett fotókat, és arra kérték a közösségi oldalak felhasználóit, hogy ők se osszák meg azokat.

Forrás: alfahir.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison,