"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 29., vasárnap

"Ismételten kiközösítés..." - Egy tradícionális püspökszentelés margójára [videóval + sok képpel]

„Pap vagy te mindörökké Melkizedek rendje szerint” [Zsolt, 109,4]

2015. március 19-én - Szent József ünnepén - Msgr. Richard Williamson püspök úr - az FSSPX volt püspöke - a brazíliai New Fribourgi Szent Kereszt bencés apátságban püspökké szentelte Jean-Michel Faure atyát a katolikus tradíció rítusa szerint a katolikus tradíció számára. Ezzel az 1988-s kiközösítés és annak 2009-s visszavonása után ismételten kiközösítés alá kerül, lévén az 1983-s kódex szerint Vatikáni engedély nélkül szentelte püspök társává Msgr. Faure-t.


























Forrás: Eleison Comments és nonpossumus-vcr.blogspot.co.at/

Deo Gratias!

Apologéta: itt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az FSSPX életében is újonnan közeleg ennek a döntésnek az ideje, mert a jelenlegi három [és a volt - Williamson püspök úr 1940-ben született] püspökének az életkora eléggé előrehaladott. Ha nem lesz [fiatal] püspöke a Testvériségnek, akkor az gyakorlatilag a társaság végét jelenti, mert papszentelésük sem lesz, de nem csak nekik, hanem azoknak az egyéb közösségeknek, rendeknek - mint pl. domonkosoknak - sem, akiknek ők képeznek és szentelnek szemináriumaikban papokat. Tehát belátható időn belül - hacsak Rómában nem történik 360 fokos fordulat - bekövetkezik az újabb püspökszentelés, illetve annak a kényszere.
Püspökszentelés: ha valakit püspökké szentelnek, élete végéig püspök marad, minthogy (ahogy a keresztséget vagy a házasságot sem) a felszentelést nem lehet visszavonni („Pap vagy te mindörökké Melkizedek rendje szerint” [Zsolt, 109,4]). Akit egyszer pappá szenteltek, az laikus többé nem lehet – ez nem jogi, hanem teológiai, szentségtani kérdés. Az FSSPX [és a vatikáni engedély nélküliek)  püspökszentelései kánonjogilag törvénytelenek [lehetnek, Apologéta: azért csak lehetnek, mert ismereteim szerint az FSSPX az 1983-s II.J.P kánon nem minden részét ismeri el, hanem sok vonatkozásban az 1917-s 'Serédi Jusztinián" féle jogot alkalmazza magára nézve], de a hittételek szempontjából (doktrinálisan) érvényesek voltak.
A következő videón az FSSPX 1988-s püspökszentelése látható, ízelítőül, hogy miről szól a mai hír!