"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. december 19., péntek

A liturgikus megújulás gyümölcsei 63. rész - Voodoo ceremónia egy brazil templomban


"Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Senki mást ne tekints Istennek, csak engem." [Exo 20,2-3]

Az első képen fráter Luis Carlos de Almelda látható kezében mikrofonnal, mellette kétoldalt pedig Umbanda Államtanácsának (a brazil Voodoo) és két tagja, akik egyébként az afrikai-brazil kultúrát (is) képviselik. Ezek a szervezetek azért gyűltek össze, hogy bemutassák Voodoo táncukat a katolikus templomban a "samba nemzeti napja" alkalmából.

Az esemény házigazdája fráter Almelda volt, aki a plébánosa a Hétfájdalmú Szűzanya templomának (Apologéta: szegény Szűzanyának ez a nyolcadik fájdalma volt) Porto Alegre városában, a brazil Rio Grande de Sul államban. Az egyháztanács vezetőjeként ő mondta el a közönségnek, hogy mit szeretnének tanúsítani, bemutatni.

A Voodoot dobok ütögetésével és egyéb primitív eszközökkel kísérik. A résztvevők táncolva és énekelve hívják a - szentnek hazudott - ördögöt, hogy "megtestesüljön" a középen -általában - fehérben álló női médiumban. A folyamat során a médium transzba esik és az ördög ad tanácsot neki.

Ilyen "ünnepségre" került sor 2014. december 2-án (Advent, az Úr eljövetelére várakozás első Vasárnapján) a Porto Alegrei Hétfájdalmú Szűzanya templomában. Az "ünnepség" végén a ritmusos tánc közben a médium "megáldott" mindenkit.





Forrás: traditioninaction.org

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison