"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. július 12., szombat

Jehova Tanúi: Nemi erőszak és pedofília vádjával ítélik el a korábbi vént

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Az egyik legriasztóbb, Jehova Tanúit érintő, nemi erőszakkal kapcsolatos eset,  mely az Egyesült Királyságban valaha is történt, azzal végződött, hogy Mark Sewell korábbi vént bűnösnek találták nyolcrendbeli, a múltban, 1987 és 1995 között elkövetett szexuális jellegű bűntettben, melyek között a szexuális erőszak is szerepel.

Az 53 éves Sewell hosszú börtönbüntetésnek nézhet elébe miután a Merthyr Tydfil Koronabíróság meghozta döntését: egyöntetűen bűnösnek találták két fiatal lány ellen elkövetett, ötrendbeli szexuális zaklatásban.

Erőszakoskodással, fenyegetőzéssel és álszent viselkedésével sok éven keresztül sikerült elkerülnie, hogy felelősségre vonják ezért a kimondottan szégyenletes viselkedésért,” mondta Richard Twomlow bíró, és a börtönben tartotta Sewellt, majd hozzátette, „Szerencsére az esküdteket nem tudta megtéveszteni, és ön most hosszú börtönbüntetésnek néz elébe.

Az üzletember és korábbi vén, akiről most mindenki megtudta, hogy egy „szexuális ragadozó”, mivel vénként arra használta fel "hatalmi helyzetét”, hogy nőket és gyermekeket „használjon ki és bántalmazzon”, szégyent hozott helyi gyülekezetére a dél-walesi Barryben, és valójában Jehova Tanúira is az egész világon.

Fény derül az egyértelmű gondatlanságra


Amilyen felkavaró Sewell bűnlajstroma, talán éppolyan felkavaró az a mód is, ahogyan az ellene szóló vádakat a helyi vének félrekezelték, akik az Őrtorony utasításainak megfelelően minden gyermekbántalmazási esetben a Londoni Fiókhivatal irányítása alá tartoztak.

Ahogy a tárgyalás minden részlete lassan napvilágra kerül, a következő dolgok derültek ki:

  • A Sewell elleni vádakkal kapcsolatos bizonyítékokat 20 évre visszamenőleg a szervezet megsemmisítette.
  • Azok közül a barryi gyülekezetben szolgáló „nyolc vagy kilenc” vén közül, akik tagjai voltak a Sewell elleni vádakat vizsgáló bírói bizottságnak, csupán egyikük egyezett bele abba, hogy tanúskodjon ezen a tárgyaláson. A többiek mind visszautasították, kijelentve, hogy nem emlékeznek semmire, vagy hogy nem hajlandóak segíteni.
  • Jehova Tanúi ugyan 20 évvel ezelőtt kiközösítették Sewellt, a rendőrségnek, illetve az ügyésznek azonban semmiféle segítséget sem nyújtottak a nyomozásban.

Merthyr Tydfil Koronabíróság – itt egy kivételével az összes vén, aki érintett Mark Sewell ügyében elutasította, hogy bizonyítékokat adjon elő
A per során az is kiderült, hogy a Londoni Fiókhivatal egy hét főből álló véni testületet nevezett ki, hogy kivizsgálja a Sewell elleni vádakat. Noha ez azt eredményezte, hogy Sewellt megfosztották véni pozíciójától és kiközösítették, ez a lépés feltételezhetően inkább “ellenséges és kérlelhetetlen hozzáállásának” volt köszönhető, semmint erőszakos szexuális  viselkedésének. Szexuális bűncselekményei így tehát ismeretlenek maradtak, és nem jutottak a hatóságok tudomására.

További megaláztatásként Sewell áldozatai kénytelenek voltak személyesen szembenézni vele, ha azt akarták, hogy igazságot szolgáltassanak nekik. Ahogyan a SNAP igazgatója, David Clohessy, az ítéletre való reagálásaként megjegyezte: "Rettenetes az a belső egyházi eljárás, amit itt követnek. Az áldozatoknak esküt kell tenniük a hallgatásra, és  egy szobában kell lenniük ezzel a szexuális ragadozóval, amikor beszámolnak fájdalmaikról. Mindkettő kegyetlen követelés a bátor, de mélységesen szenvedő áldozatokkal szemben."

A tetteknek ellentmondó állítások


Az összes fentebb leírt dolog határozottan ellentmond azoknak a kijelentéseknek, melyeket az Őrtorony PR-osztálya tett a döntés után.

Egy Őrtorony-szóvivő a jelentések szerint a következő nyilatkozatot tette (kiemelés tőlem).

"Jehova Tanúiként abszolút és kétségtelen undorral tekintünk a gyermekekkel szembeni visszaélésekre és [felajánljuk] a támogatásunkat bármely áldozatnak, vagy szülőnek, aki jelenti ezt a bűncselekményt a hatóságoknak. Ez összhangban van azzal, amit a Biblia mond a Róma 12:9-ben. Úgy érezzük, hogy a gyermekek iránti gondoskodás és védelem, valamint a jólétük előmozdítása rendkívül fontos. Jehova Tanúi a törvénnyel összhangban cselekszenek, és nem nézik el a gyermekekkel szembeni visszaélést semmilyen körülmények között sem, illetve nem törekszenek arra, hogy megvédelmezzék a hatóságoktól azokat, akik ilyen természetű bűncselekményeket követtek el. Jehova Tanúinak szellemi és testi jóléte mindenek felett álló érdeke a véneknek, akiket azért neveztek ki, hogy „terelgessék a nyájat”. A gyülekezet egyéni tagjai, akik személyes ügyeikben keresnek útmutatást, jogosan várják el, hogy problémáikat bizalmasan kezeljék. A pásztori látogatás keretében a vének, érző és szerető módon, személyes támogatást nyújtanak. Így tehát nem tudunk nyilatkozni egyetlen konkrét eset részleteivel kapcsolatban sem. Mark Sewell már 20 éve nem tagja Jehova Tanúi barryi gyülekezetének."
Ha Jehova Tanúi valóban olyan „abszolút és kétségtelen undorral tekintenek a gyermekekkel szembeni visszaélésekre”, akkor a Sewell elleni vádakat miért nem jelentették azonnal a rendőrségnek?

Ha Jehova Tanúi „a törvénnyel összhangban cselekszenek”, és „nem törekszenek arra, hogy megvédelmezzék a hatóságoktól azokat, akik ilyen természetű bűncselekményeket követnek el”, akkor egyet kivéve miért utasította el az összes vén, aki részt vett a Sewell elleni bírói eljárásban, hogy tanúskodjon a bíróságon, miért semmisítették meg a bizonyítékokat, és miért nem segítettek a rendőrségnek és az ügyészségnek a nyomozásban?

A Mark Sewell-eset jól mutatja, hogy amikor a gyermekbántalmazási esetek kezeléséről van szó, az Őrtorony maximálisan hajlandó azt nyilatkozni, ami a nyilvánosság előtt tetszetősen hangzik, még akkor is, ha ezek a kijelentések teljességgel ellentmondanak cselekedeteiknek.

Végül igazságot szolgáltattak


Noha a Sewell által elkövetett bűncselekmények - és ahogyan ezeket gyülekezetének vénei (és kétségtelenül a fiókhivatal is) elfedezték - valóban szörnyűek, némi vigaszt nyújthat az a tény, hogy egy újabb szexuális ragadozó került bíróság elé - még akkor is, ha ez egyáltalán nem az Őrtorony Szervezetnek köszönhető.

Az, hogy Sewell áldozatai oly sok viszontagság ellenére is makacsul törekedtek az igazságszolgáltatásra, csodálatra méltó dolog.

A SNAP munkatársa, David Clohessy hozzátette: “Tekintettel Jehova Tanúi tisztségviselőinek galád eljárásmódjára, csoda, hogy Sewell áldozatai hajlandóak együttműködni a világi igazságszolgáltatással. Fogadják elismerésünket. Reméljük, hogy némi megkönnyebbülést hoz nekik a bíróság mai bölcs döntése.”

A “két tanú szabály” még inkább a reflektorfénybe kerül


Ez az eset abban is nagyon hasznosnak bizonyult, hogy fényt derített arra, milyen sokkolóan alkalmatlan az Őrtorony a gyermekbántalmazásos ügyek kezelésére, beleértve az egyre hírhedtebb "két tanú szabályt" is.

Ciaran Jones újságíró az üggyel kapcsolatos tudósításában közölte: "Richard Twomlow bíró említette beszédében az egyház "két tanú szabályát," és elmondta az esküdtszéknek, hogy annak értelmében 'soha sem lehet bizonyítani' semmi olyasmit, ami állítólagosan két ember között történt, kivéve, ha mindkét érintett fél egyetért."

Richard Twomlow bíró
Twomlow bíró a tudósítás szerint azt is mondta, hogy “szinte nincs olyan szexuális tevékenység, függetlenül attól, hogy közös megegyezésen alapul-e, vagy sem, amely a nyilvánosság előtt történik,” és megjegyezte, hogy az első áldozatnak “felelősségre kell vonnia” a tettest egy bírói bizottság előtt. “Hogy ez mennyire lehet hatékony mint tényleges bírósági vizsgálat, az kétséges,” mondta a bíró a jelentések szerint.

Megnyugtató látni, hogy az abszurd és erkölcstelen “két tanú szabály” végül is némi jól megérdemelt figyelemben részesül, nem csupán az ügyben nyomozó újságírók részéről, hanem a végrehajtó szervek részéről is.

Az még kérdéses, hogy az Őrtorony képes-e folytatni szerepjátékát mint “jótékonysági szervezet” Nagy-Britanniában, ahol a közömbösség és a hiszékenység a Jótékonysági Bizottság és hasonló szabályozó szervek részéről lassan átadja a helyét az alaposabb vizsgálódásnak – különösen a védelmi intézkedések terén, ahol a szervezet oly fájdalmasan színvonal alattinak bizonyult.

Habár a Vezető Testület csökönyösen elutasítja, hogy gyermekvédelmi eljárásait összhangba hozza a tisztesség és a közösségi felelősségvállalás alapvető elveivel, a körülmények lassan megváltoznak, mivel a gondolkodó Tanúk belefáradnak abba, hogy gyermekeik veszélynek legyenek kitéve az ősi hagyományok iránti, tévedésen alapuló hűség miatt.

Ahogyan ez a weboldal már többször is leszögezte: “Hagyjuk, hogy a Biblia ítélje meg a bűnt, a törvény pedig a bűncselekményt”.

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Forrás: jahovatanui.blog.hu