"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. március 8., szombat

Kiket ne köszöntsenek a keresztények? - II. rész

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]


A legtöbb vallási vezető tudatában van annak, hogy ha követőik valaha is megtudnák az igazságot, lerázhatnák a szolgaság igáját, amelyet rájuk erőltettek, következésképpen ezek a vezetők igyekeznek minden lehetséges eszközzel eltitkolni az igazságot. Fő módszerük az, hogy igyekeznek elszigetelni “áldozataikat” oly módon, hogy a lehető legtávolabb tartsák őket azoktól a korábbi híveiktől, akik már rájöttek a Szervezet csalásaira és képesek ezért arra, hogy leleplezzék azokat mások előtt is.



Ez tehát az a hamis tanítás, amit kerülnünk kell. Ez a vers nem foglalja magában bármely hamis tanítás hordozóit általában, hanem azokat határozza meg, “aki nem vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el”.

Ez az a tisztázás, amit egy kereszténynek először is kérnie kellene “bárkitől, aki hozzá jön” és ez alapján kell megítélnie, hogy üdvözölje-e az érkezőt, vagy ne is köszöntse. Az Őrtorony általánosítása azokról, “akik nem hisznek a dogmáikban” tehát teljes mértékben önkényes.

5./ A bibliavers nem azt mondja nekünk, hogy ne beszéljünk vele!  Azt mondja nekünk, ne “terjesszük ki rá (szokásos) üdvözlésünket” (a görög szó, amit szokásos üdvözlésnek fordítanak valójában azt jelenti ‘Örvendjetek!’) [chairein] -  a ford. Természetesen az Őrtorony betoldása a “még csak ... is” (köszöntsétek őt) szavakkal, azért, hogy ebbe bele lehessen foglalni a “ne is beszéljetek vele” értelmezést, nem létezik az eredeti szövegben. Ennélfogva ez a vers csak két dolgot tilt egyértelműen:  a. nem szabad beengednünk őt az otthonunkba és b. nem szabad kiterjesztenünk rá az “Örvendjetek!” (vagy örvendek) üdvözlésformát!

6./ Itt nincs semmilyen bizonytalanság az üdvözlés fajtáját illetően. A szó meg van határozva, “Örvendjetek!”

Az ok, amiért ezt a fajta üdvözlést kerülni kell, az, hogy az Evangélium ellensége akkor örvendezik, amikor az Evangélium kárt szenved. Így, ha ezen a módon üdvözöljük őt, az olyan, mintha azt kívánnánk, minden olyan dolog történjen meg az illető személlyel, ami örömet okoz neki.

Azért, hogy e bibliavers előbbiekben említett, igazi jelentését eltávolítsa, az Őrtorony szervezet azt állítja, hogy egy “köszöntés” valami olyan, ami rideg és formális, ellentétben az “öleléssel”, ami jóval érzelemdúsabb. Ez az oka annak - az Őrtorony szerint - amiért valaki annyit sem mondhat, hogy   “Hello”. Csakhogy épp nem erről van szó, mert a Szentírasban ez a két  (görög) szó összefügg, amint az látható a Lukács 1. fejezet 28., 29., 40., 41. és 44. verseiben, ahol még egy egyszerű köszöntést átölelésnek is neveznek.

7./ A szövegrész nem részletezi, hogy paráznák, gyilkosok, tolvajok, stb., csak azokat említi, akik nem Krisztus tanításának hordozói. Ezért az Őrtorony ismét önkényes viselkedést mutat, amikor híveit kimondottan attól tiltja, hogy olyan személyekkel beszéljenek, akik bármely okból elhagyták a Szervezetet.

8./ LEGFONTOSABB: Ez a szövegrész nem bárkire utal, aki nem Krisztus tanításának hordozója; ezzel szemben egy meghatározott kategóriára utal - a hamis prófétákra.

Próféták és hamis próféták

Vizsgáljuk meg most ezt a kérdést részletesebben, kezdve ugyanazon Levél (János 2. levele) 7. versétől kezdődően: “Mert sok csaló fellépett a világban, aki nem vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el. Az ilyen csaló és antikrisztus.” 

János apostol ezeket a szavakat már az első Levelében is leírta, egy kis eltéréssel: 

Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba. Az Isten Lelkét erről ismeritek meg: amelyik lélek vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, az Istentől van. Amelyik lélek pedig nem vallja Jézust, az nem Istentől van. Ez az antikrisztus lelke, amelyről hallottátok, hogy eljön, most pedig már a világban van.” (1János 4:1-3)

Ebben és az előző szövegrészben is megfigyelhetjük, hogy János apostol ugyanarról a kérdésről beszél: a hamis prófétákról. Az apostol számára az a jellegzetesség, amely megkülönböztet egy igaz prófétát a hamis prófétától az az, ha “elismeri, hogy Jézus Krisztus testben jött el”. A hamis prófétákra úgy utal, mint “megtévesztők”. “antikrisztusok” és “hamis próféták”. De kik voltak a próféták és kik a hamis próféták? 

Az apostolok korszakában létezett a próféták rendje. Ezek az Egyház karizmatikus szolgái voltak, akiket az apostolok szenteltek fel, miután a Szent Szellem által ki lettek választva. Ők voltak az apostolok örökösei, akik gyülekezettől gyülekezetig utaztak, hatalommal felruházva. Felszentelhettek, kiszolgáltathatták az isteni Eucharisztiát, és közvetíteni tudták az apostolok instrukcióit. Amikor meglátogattak egy bizonyos gyülekezetet, azon terület keresztényei vendégül láthatták őket otthonaikban ameddig ott maradtak. Elutazásukig, mindazonáltal, teljes hatalommal bírtak az adott gyülekezet felett.

Könnyű megérteni, hogy János miért ellenezte oly hevesen a hamis prófétákat. Ezek az emberek különböző gyülekezeteknél tűntek fel, azt állítva magukról, hogy ők “próféták”, és ezért a gyülekezetek úgy köszönthették őket, mint a Szent Szellem és az Apostolok által felhatalmazott lelkipásztorokat. Ezért, amikor egy ilyen ember jött a gyülekezethez, azt állítva magától, hogy próféta, János apostol szavaival összhangban a helyi Keresztényeknek meg kellett győződniük arról, hogy az egyén “elismeri, hogy Jézus Krisztus testben jött el”.Ez egy megbízható kritérium volt, mert ezek a hamis próféták - akik gnosztikusok voltak - azzal a szándékkal mentek oda, hogy félrevezessék a gyülekezetet. A gnosztikusok nem vallották meg, hogy Jézus hústestben jött el (és fog eljönni). A keresztényeknek ezen a módon kellett érdeklődni annak érdekében, hogy megkülönböztethessék az igaz prófétákat a gnosztikus, hamis prófétáktól.

Az ilyen csalót, “aki hozzájuk jött”, ezért nem látták vendégül házaikban és nem köszöntötték az “Örvendjetek!” köszöntéssel sem.

Mivel ezek a versek az akkor élt emberek egy adott csoportjára vonatkoznak, teljesen helytelen a verseket mindenki másra vonatkoztatni napjainkban, kivéve, ha az adott személy, aki hozzánk jön azt állítva, hogy apostoli örökös vagy próféta, nem vallja meg “Jézus Krisztus (örök) hústestben történő eljövetelét”. 

Kíváncsiak vagyunk, hogy az Őrtorony szervezet vándorló “püspökei” ténylegesen mit vallanak meg, amikor azt hirdetik, hogy Krisztus szellemként jön majd el és nem “hústestben”.

Forrás: jahovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison