"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. március 21., péntek

A liturgikus megújulás gyümölcsei 38. rész - A Vatikán dicsőíti a "Felszabadítási teológiát" [vidóval]

Gerhard Ludwig Müller érsek, a Hittani Kongregáció vezetője, akit 2014. február 22-én kreáltak bíborossá, három nappal később, február 25-én kapta meg fr. Gustavo Gutierrez ún. "Felszabadítási teológiáját". Ez indító eseménye volt Müller püspök a "Szegénység a szegénységnek - Az Egyház küldetése" (Poor for the Poor - The Mission of the Church olasz kiadása Povera per i Poveri - La missione della Chiesa) című új könyvének. A könyv előszavát Bergoglio írta, és a könyv tartalmaz két fejezetet fr. Gutierrez-től, valamint fr. Josef Sayer német paptól, aki Peruban, a Límai nyomornegyedben szolgált.


A képen balról jobbra: Marradiaga bíboros, Müller bíboros, fr. Gutierrez, fr. Lombardi és fr. Sayer
Ferenc az előszóban védi ezt meg: "...amikor az ember továbblép és felismeri, hogy az alapvető szolidaritás köt minden embert ... akkor felismeri nem ő rendelkezik a saját jóságával ... mikor a saját jósága nemcsak az övé, akkor szét kell szórni a szaporodáshoz és váratlan gyümölcsöket teremnek..." Ezután frontálisan tagadja a magántulajdon jogát, de egyértelműen helyesli a "Felszabadítás teológiáját".  Az előszó utolsó szavaiként ezt írja Ferenc: "...Azt akarom, hogy tudd kedves olvasó, hogy ebben a felhívásban és ezen az úton megtalálsz engem veled, mint egy fiú őszinte társa..."

A könyvbemutatón Card. Oscar Marradiaga, a Bíborosk Pápai Tanácsának vezetője méltatta könyvet, melyen résztvett fr. Frederico Lombardi vatikáni szóvivő és fr. Gustavo Giterrez társszerző is beszélt a könyvről. Müller bíboros köszönetét fejezte ki Ferencnek az előszóért.

Forrás: traditioninaction.org

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: Karl Marx, a trieri rabbi fia meg forog sírjában az örömtől.

Ajánlott poszt: 

  1. A végjáték elkezdődött IV. rész