"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. január 19., vasárnap

Ismét a Szeplőtelen ferencesekről

A Szeplőtelen ferenceseknél 2013. július 11-én történt látogatás óta 33, a ferencesek által üzemeltetett honlapot leállítottak. Az Il Coordinamento Nazionale del Summorum Pontificium jelenti, hogy azokon a területeken, ahol a ferencesek bemutatták és ajánlották a híveknek a hagyományos szentmisét július 11-e előtt naponta vagy csak hetente, már csak 3 szentmise hellyel rendelkeznek.



A hagyományos szentmise naponta vagy hetente legalább egyszer ebemutatásra került a Szeplőtelen ferencesek rendházaiban.Ezen túl a rájuk bízott plébániákon is ünnepelték, úgymint a Mindenszentek Plébánián Florenceben, a Szentlélek Plébánián Ferrarában, a Santa Maria Maggioreban Triesztben és a Szent Domonkosban Teramoban.

A hagyományos rítusban ünnepelték a szerzetesek Santuario della B. V. Addolorata-ban Campocavalloban, az Fl's Szemináriumban Sassoferratoban és a Santa Maria Annunziata-ban a Római Borgo-ban (Nunziatina).

All Saints' (Ognissanti) in Florence
Július 11-e után az Apostoli biztos a Sassoferratoi Szemináriumot bezárta és három másik ferences házat elnyomott, felfüggesztett (az Albenga-Imperia egyházmegyében, ahol a helyi püspök megpróbálta támogatni a szerzeteseket abban, hogy továbbra is bemutathassák a hagyományos szentmisét - számos forrás szerint). A maradék helyek közül Fidenzio Volpi - a pápa által leváltott rendi alapító és generális helyett kinevezett kapucinus - csak három helyen engedélyezte a régi rend szerinti szentmise bemutatás lehetőségét:
  1. Ognissanti Florence-ben,
  2. Szent Domonkosban Terrano-ban,
  3. Santuario della B.V Addolorata-nak Campocavallo-ban.
De más helyeken is kérik a régi rend szerinti szentmise ünneplést, ahol Fidenzio Volpi elutasította a lehetőséget. (Apologéta: és még mondja valaki, hogy nincs igény a hívek részéről a hagyományos, kétezer éves rítus szerinti szentmise bemutatásra.)

Forrás: rorate-caeli.blogspot.com

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison