"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. március 15., péntek

Botrány a Hatvani Belvárosi Templomban

„A hatvani Belvárosi Plébániatemplomban, a vasárnap [2013. március 10.] 9 órakor tartott szentmisén, Koza József prépost-plébános (Szül.: 1950, szentelték: 1980 ) olyan nyilvánvaló hazugságot vágott a hívek arcába, hogy az példátlan. A mise végén a kihirdetésnél mondta a következőket (nem tudom szó szerint idézni): Vannak az Egyházban olyan emberek, akiket megszállt az ördög. (Apologéta: ezek a tradícionalisták lennének, akik ragaszkodnak az Egyház kétezer éves tanításához és szentmiséjéhez) A ma reggeli szentmisén (Apologéta: a cikk keddi - március 12.) valakik szórólapokat osztogattak, amelyeken arra szólították fel a híveket, hogy "ostromolják" a plébánost, hogy tartson tridenti latin rítusú szentmisét.

A nagy tudású kanonok úr (Koza József) éppen hamvaz.
Jegyezzük meg, hogy a tridenti mise nincs engedélyezve, hogy a II. Vatikáni Zsinat óta a mostani mise a hivatalos, hogy a latin misét nem is értenénk, és azt sem tudnánk mit kell felelni a szertartás alatt, hogy ez a tradícionalista törekvés az ördög műve, hogy szétzilálja az keresztény hitet. Majd ha az új pápa elrendeli, akkor ő is betartja, mert öt évig tanult latint, stb. stb. Szinte tajtékzott a dühtől.

Tegnap a katholisches.info a messainlatino közösség megfigyeléseire hivatkozva arról számolt be, hogy Scherer bíboros a vasárnapi misén az áldoztatáskor leejtett egy szentostyát. A bíboros paténa nélkül áldoztatott, holott a paténa még a NOM-ban is elő van írva. Utána egyszerűen felvette a szentostyát és ment tovább, holott az ilyen esetekre rendkívül szigorú szabályok vannak előírva, hogy hogyan kell Urunk testét megvédeni minden lehetséges sérelemtől. A közösség – aki a legfontosabb pápa-jelöltek miséjére elküldte megfigyelőként egy-egy tagját – ugyanakkor azt mondta, hogy Scola és Dolan bíborosok szépen miséztek betartva az előírásokat.

Scola bíboros azt is mondta, hogy a következő pápának erős pápának kell lennie, méltónak az elmúlt 150 év (!) pápáihoz.

Látva a gyülekező bíborosokat és a mai szentmisét, több dolgot nem értek:
  1. Miért kell a Szentlélek segítségét kérő szentmisét ekkora média-jelenléttel és világi felhajtással megtartani? Isten és a világ, ez két egymással homlokegyenest és – ma legalábbis – egymást kizáró valóság. Ahol az egyik van, ott a másiknak nem jut hely.
  2. Miért kellett még ezen a misén is egy nőnek felolvasnia a szentleckét?
  3. A Szent Péter bazilikában a baldachin alatt nem csak a pápa misézhet? 
Forrás: www.katolikus-honlap.hu