"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2012. október 10., szerda

Mi "kárhozatos bálványimádók"

Érdekes hírt olvashattunk a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia honlapján: http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1847 Ékes bizonyságát kaptuk annak, amit XI. Pius pápa olyan jól fogalmazott meg a Animos Mortalium apostoli körlevelében, melyet a paptestvéreknek írt 1928. január 6-án, Vízkereszt ünnepén az Ökumenizmusról.
Ebből egyértelműen kiderül, hogy a katolikus hit és tan megsértése és feladása, ha a "megbékélés jegyében" összebútorozunk a protestánsokkal, a kisegyházakkal és szabadegyházakkal. Közös út "ökumánia" csak úgy lehetséges, ha visszatérnek az Egy, Szent, Apostoli és Katolikus Anyaszentegyházba.

Feltehetjük a kérdést, hogy miért?

Az én meglátásom szerint nagyon egyszerű a válasz. Hitünket, Egyházunkat (ezalatt a római-katolikust értem) maga az Isten fia adta nekünk, amikor Máté evangelista [Mt 16,17-19] könyvében a következőket mondja: "„Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva."

Magyarán és tömören a római egyházat Jézus alapította (by Jesus - ahogyan az angol mondaná) és adta neki a tanítást. Ha máshonnan nem is, de történelem óráról mindenki emlékezhet, hogy az 1500-s évek elején az un. reformáció (Luther) elindulásakor (magán véleményem, hogy mindezt Luther csak a saját hormonzavarában követte el, hogy házasodhasson) alakult ki a Lutheránus (by Luther - mai magyar használatban evangélikus), a Kálvinista (by Ulrich Zwingli és ebből Kálvin János - mai szóhasználatban a református) és az Unitárius (by Dávid Ferenc - modalista eretnekség, melyet "Elítélt több helyi zsinat, és 381-ben a II. Egyetemes (Konstantinápolyi) Zsinat" [www.apologia.hu], ráadásul tévedése (tagadja a Szentháromságot, amiért Kálvin János máglyára küldte az alapító Dávid Ferencet) miatt nem is nevezhető kereszténynek. (Tetszenek tudni ezt drága püspök urak?)
A fenti bekezdésben leírtak fényében elmondhatjuk, hogy minden egyéb egyháznak (már a szó használata is a Blaszfémiát súrolja) mondott alakulatot emberek és nem Isten alapították. Művelt, szociológus ismerősöm írta könyvében, hogy minden szekta létrejötte egyetlen dolognak köszönhető, mégpedig a Mammon uralmának és követésének. Ezért helyesebb lenne katolikusként a nevén nevezni ezeket a szektákat: Kálvinistának (tetszenek még emlékezni Nyilas Misi mit válaszolt, amikor azt kérdezték tőle, hogy milyen vallású? "Én Kálvin János vallását követem...", nem pedig az Úristenét) nem pedig reformátusnak, vagy Lutheránusnak, nem pedig evangélikusnak, a Hit Gyülekezete helyett is mondhatjuk, hogy Németh Sándorosok. A többiről meg szót sem érdemes ejteni.

A végső konklúzió pedig az, hogy nevezzük a nevén a gyereket, nevezzük nevén a szektákat és akkor rögtön láthatóvá válik az ocsú és a pelyva, rögtön elválnak egymástól. Mi katolikusok pedig büszkén valljuk meg hitünket, mert mi vagyunk azok akik Istentől és nem embertől kaptuk azt. Vigyázzunk rá és ne hígítsuk mindenféle egyébbel, ne kezdjünk közösködni féligazságok jegyében, amit "ökumenizmusnak" neveznek. Mert az isteni kincsek birtokosai mi vagyunk és nem ők.
Kyrie Eleison