"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2012. június 12., kedd

...És az ember "Istenné" lesz!...

Etikusnak nyilvánították Nagy-Britanniában azt a mesterséges megtermékenyítési eljárást, amely az életet fenyegető rendellenességek elkerülésére az embrió létrehozásához három személy, két nő és egy férfi sejtjeit használja fel.

Háromszülős embriók készülnek Angliában

A háromszemélyes mesterséges megtermékenyítési eljárásokban a születő gyermek mindhárom személy genetikai információit hordozza. A nagy-britanniai Nuffield Bioetikai Tanács friss döntése szerint az eljárás alkalmazása etikus, mivel segítségével nagyon súlyos mitokondriális betegségek kerülhetőek el.
A mitokondrium a sejtplazmában lévő energiatermelő szervecske, mely saját DNS-állománya van, és amely minden esetben az anyától adódik át az utódra. Mitokondriális eredetű rendellenességek akkor alakulnak ki, ha ebben a DNS-állományban hiba van. Ha a hibás DNS-darabot másikkal helyettesítik, akkor az újszülött nem örökli az anya mitokondriális DNS-ében lévő hibákat.
Nagy-Britanniában minden 6500. gyermek születik olyan súlyos betegséggel, amelyet a mitokondriális DNS hibás működése okoz: többek között súlyos izomgyengeséggel, vaksággal vagy szívelégtelenséggel.
A most etikusnak nyilvánított eljárás során az apa ondósejtjeivel megtermékenyítik az anya petesejtjét, majd a megtermékenyített sejtből eltávolítják a sejtmagot és egy másik nő petesejtjébe ültetik, amelyet korábban szintén "kimagoztak", viszont a sejtplazmában egészséges mitokondriumokat tartalmaz. Az így létrejövő embrió az  anya és az apa sejtmagi DNS-ét hordozza, valamint a "pótanya" mitokondriális DNS-ét.
Ily módon a születendő gyermek genetikai információjának 0,1 százaléka fog a "pótanyától" származni. Az eljárás támogatói szerint az embrió hordozza az igazi szülők genetikai információját, ám egy egészséges mitokondriumokkal rendelkező petesejtbe van ágyazva. A Nuffield Bioetikai Tanács szerint amennyiben az eljárásról bebizonyosodik, hogy biztonságos és hatékony, etikai szempontból nincs akadálya, hogy a rászoruló családok éljenek a lehetőséggel. A tanács szerint a donor nő nem mint harmadik szülő vagy második anya szerepelne az eljárásban. Az eljárás biztonságosságát a brit Newcastle Egyetem kutatói vizsgálják.
A módszer ellenzői szerint azonban az eljárás felesleges és középtávon nagyon veszélyes, mert megnyitja az utat egy új "fajnemesítés", illetve a genetikailag tervezett utódok előtt.

Megjegyzés: A fenti hírre értelmesen nem lehet mit mondani. A cikk blog címével mindent elmondtam. Nevezheti ezt egy gyarló emberekből álló "Etikai Bizottság" elfogadhatónak és alkalmazhatónak, de teológiailag nem. Az ember megpróbál Istent játszani, de mert Isten lényegében tekintve Teremtő, mindentudó és tökéletes, addig az ember csak Teremtmény, tudása erősen véges és abszolút tökéletlen, még akkor is, ha "...Isten saját képmására teremtette..." A módszer ellenzőinek természettudományos érvei meggyőzőek és igazak, csak a lényeget nem mondják ki. Mert a létrejövő - az ellenzők szóhasználatát alkalmazva - nemesített, genetikailag tervezett fajú utódba a lelket Isten adja. Ez a lélek szabad akarattal jön létre és a történelem során erősen többségben vannak azok, akik azt hitték, hogy tökéletesek és az ő véleményük az igaz.

Most már csak azt kellene megnézni, hogy kiknek az érdekeltsége áll a Newcastle Egyetem kutatásának a finanszírozása mögött (szándékosan nem akarom megnevezni, de mindenki magától rájöhet a helyes válaszra), illetve kikből áll a Nuttfield Bioetikai Tanács tagsága (lásd az előző zárójeles megjegyzésemet). Isten irgalmazzon nekünk, mert Szodoma és Gomorra sorsára jutunk, Isten elsöprő haragjakor nem fog találni egy igaz embert sem.

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison
Az eredeti cikk forrása: www.origo.hu